Voi turkanen, kun muutamaa emolehmää kutittaa. Jostain paikantamattomasta lähteestä meidän hiehoon oli pompannut ulkoloinen. Ensin oli vain yksi hieho, jolla karvaa lähti pieniltä alueilta kaulasta. Soittelin siitä eläinlääkärillä joulukun lopulla ja tiedustelin, mikä voisi olla vikana. Seleenin -ja kivennäisen saanti oli kuitenkin turvattu. Edellisestä vitamiinikuurista kylläkin aikaa, niitä muutenkaan harvemmin annetaan emolehmille muulloin kuin poikimisen yhteydessä. Karva kuulemma kasvaa, jos kylmä vaivaa. Kysyin ulkoloisen mahdollisuuta, mutta kuulemma todennäköisesti ei ollut siitä kysymys, sillä muuten karvattomia länttejä olisi useammallakin naudalla samassa laumassa. Kunpa vain olisin luottanut omiin vaistoihini. Tultiin puhelun perusteella siihen tulokseen, että mistään vakavasta ei olisi kyse, mutta seuraan tilannetta.

No nyt yhtäkkiä viimeviikolla ainakin viidellä lehmällä oli kaulalla karvattomat läntit.  Meidän emolaumassa siis vilistää joku kolmesta ulkoloisesta; täi, karvatuppipunkki tai häntäkapi. Emojen karvapeitteestä sama tihulainen oli löytänyt tiensä muutamaan vasikkaan. Onneksi teuras-ikäiset sonnit ovat kokonaan eri osastolla ja välttyneet ulkopuolisilta vierailijoilta. Niitä ei siis käsitellä ollenkaana, sillä ne ovat juuri lähdössä autoon.

000000po.jpg

Eläinlääkärin juttusilla käydessäni tilattiin loishäätöpullo, jolla saa hoideltua meidän koko angnusrotuisenkarjan. Teuraskyytiä odottelevat sonnipoijat jätettiin pois laskuista, koska niillä ei häädölle tarvetta. Kaikki mahdollisesti tartunnan saaneet vasikat, emot ja siitos-sonni siis saivat loishäädön. Edellisestä loishäädöstä meidän tilalla onkin aikaa jo 6 tai 7 vuotta. Tarkemmin ajateltuna silloinkin oli samantapaista karvanlähtöä havaittavissa. Loishäädön antaminen on mielenkiintoista ja työllistävää puuhaa. Jokaisen isäntäeläimen paino arvioidaan ja arvion mukaan määräytyy aineen määrä jokaista eläintä kohden. Myös ruokintahäkit ja harjat täytyy puhdistaa. Liuosta kaadetaan yhtenä pitkänä norona selkärangan päälle niskasta häntään. Onneksi suurin osa eläimistä on niin kesyjä, että toimenpide hoituu vapaana oleville eläimille. Muutama arka eläin otetaan hoitokarsinaan ja liuoksen kaataminen onnistuu siinä ilman ongelmia.

1.jpg

2,5 litran pullo oli hintava, sillä siitä eläinlääkäri laskutti tästä 419 euroa, huh. Tosin yhdellä pullollisella hoidetaan meillä koko emolauma, sonni ja jo vieroitetut vasikat. Muistiinpanovälineet matkaan, suojakäsineet käteen, saappaat jalkaan ja töihin.

oooooiu8.jpg

Netistä lueskelin ulkoloisten olevan yleisiä nautatiloilla. Onneksi tämä on vasta toinen kerta meidän 13 tilanpitovuoden aikana, jolloin meillä on tarvetta käsitellä eläimet. Suhteellisen näppärää oli liuoksen laitto ja korvamerkit tarkistettiin samalla jokaiselta. Iltalenkki hoitui kun muutamia arempia eläimiä umpihangessa juoksutettiin navetan suuntaan. Tai tarkennettuna eläimet käveli sievästi polkua pitkin ja me kaksijalkaiset hikoiltiin hangessa.  Kahta vaille kaikki eläimet saatiin laitettua eilen. Pimeän tullessa päätettiin lopetella ja jatkaa seuraavana päivänä. Aamusella saatiin kaksi viimeistäkin hoidettua.

Nyt on emännällä hyvä mieli, kun eläimet on kuuriinsa saaneet ja kirput saa kyytiä.