Viime syksynä alkunsa saaneen kasvikuivausharrastuksen innoittamana olen päättänyt panostaa tänä syksynä oikeaan hyötykasvikuivuriin. Kasvihuone puskee satoa vuosi vuodelta enemmän ja mahdollisimman paljon erilaista evästä olisi kiva säilöä talveksi varastoon. Minkään sortin kasvikuivurikokemusta itsellä ei vielä ole, sillä tähän asti olen kuivatellut kiertoilmauunilla. Ongelma vain on se, että määrien suurentuessa uuni ei enää sovi kuivatukseen. Kuivatuksen tulisi tapahtua ritilällä ja uunissa olen kuivatellut talouspaperilla päällystettyjen pellien päällä  viidessä kerroksessa, joka tarkoittaa että uuni on kiertoilmatoiminnolla päällä päivästä toiseen. Ennen kuin aloin uunissa sienien kuivatusta harjoittaa, paistoin sienet kuivalla teflonpannulla.  Paistopuuhissa nesteet haihtuivat pois, mutta samassa hässäkässä hävisi sienistä suuri osa makuakin. Ei hyvä. Kuivaus olisi se minun juttu, sillä se säilyttää maku -ja ravintoaineet hyvin viemättä pakastimista tilaa.

Päteviä ja tehokkaita vaihtoehtoehtoja on useita. Niistä kun osaisi valikoida omia kuivaustarpeita parhaiten vastaavan kuivurin. Mielenkiintoisia vaihtoehtoja ovat muunmuassa Excalibur, Evermat, Orakas ja Sopu. Myös edullisempi OPH Nordikan malli on mukana vertailussa.  Kaikki hieman erilaisia ja erihintaisia, mutta halvimmat muutaman kympin kuivurit saavat jäädä käyttökokemuksia lukiessa kaupanhyllylle. Uskon että huono kuivuri tappaa kuivausinnostuksen jo alkuunsa, joten jonkin verran olen valmis kuivuriin panostamaan. Toisekseen halpa harvoin on hyvä, jolloin rahat menevät hukkaan parenpaan vaihtoehtoon vaihtaessa.

Tarkoitus olisi kuivattaa yrttejä, marjoja, hedelmiä, vihanneksia ja lihaakin voisi kokeilla. Kuivaliha on kuulemani mukaan tosi maukasta herkkua. Myös kräkkeriä olisi tarkoitus tehdä kuivurila. Valkosipuli -ja lisptikkasuola ovat myös suunnitteilla ja muita mausteseoksia. Kasvihuoneen ympäristössä kasvaa toistakymmentä yrttiä ja kaikkia niitä ei tehokkaasta käytöstä huolimatta ehdi kesän aikana käyttää. Kuivurilla ne saisi jalostettua mausteseoksiksi tai ihan vain pelkältään maustekäyttöön.


Tässä muutamista kuivureista pienoista esittelyä,

kuivuri%20excalibur.jpg

EXCALIBUR

+9 -ja 5  kuivaustason kuivurit

+Ajastin

+Lämmönsäätö (35-68 `C)

-Vuoden takuu

+Konepestävät tarjottimet

Hinat: 5- tasoinen 319e

         9- tasoinen 390e

Excalibur on toinen mielenkiintoisimmista kuivureista. 9-tasoiseen kuivuriin mahtuisi kerralla jo huikean paljon tavaraa. Vuoden takuu-aika hieman mietityttää. Tosin Jenkkilässä samalle masiinalle luvataan 10 vuoden takuu, eli ihan kunnon peli taitaa kaikkine ominaisuuksineen tämä olla.

kuivuri%20sopu.jpg

SOPU- kuivuri

+8 tasoinen

+Konepestävä

-Muoviset ritilät

-Kokoontaittuva rakenne

-Muovinen rakenne

-800-1200 W Erillinen puhallinosa

+Takuu 3 vuotta

150e

Sopu-kuivurin 8-tasoinen kuivausosa olisi ollut iso plussa, mutta skippaan tämän kuivurin hankintavaihtoehdoista jo pelkän kokoontaittuvan rakenteen ja kaikkien ritiläosien muovisuuden johdosta.

kuivuri%20evermat.jpg

EVERMAT

-4 kuivauslevyä

+2 erillistä lisätasoa ostettavissa

+Ritiläosat teräsverkkoa

+Tehokas, 700 W

+Aikakytkin 0-12 h.

+Lämpötilansäätö 0- 60 ´C

+Takuu ostopaikasta riippuen 2-5 vuotta

Hinta noin. 250e + 2 lisätasoa (30 -40e)

Evermatin kapasitetti riittää hyvin myös kahden lisätason kuivattamiseen, jolloin 6-tasoinen kuivuri kuulostaa jo järkevältä. Metalliset tiheähköt ritilät ovat iso plussa. Vaikuttaisi olevan hyötykasvikuivaajien suuressa suosiossa ja koska omaa kokemusta ei vielä ole, annan suuren arvon hyvistä lukemistani käyttökokemuksista.


kuivuri%20oph%20nordica.jpg

OPH Nordica

+5 tasoa

-Muoviset tasot

-2 kuivaus tehoa

-Ei ajastinta

-Heikot käyttäjäkokemukset

Hinta 74,90e

Tämä ei ollut kehuja juurikaan saanut. Lukemieni käyttökokemusten mukaan puhaltaa vain yhdestä kohdasta, jolloin kuivattavia elintarvikkeita täytyy käännellä ritilöillä. Muovisissa ritilöissä on myös suuret raot, jolloin osa kuivattavista tippuu helposti pohjakerrokseen. Ei vakuuttanut.

kuivuri%20orakas%20450%20eteenp%C3%A4in.

ORAKAS kasvikuivuri

+Teho 1100 W

-Kuivaushyllyjä 5 kpl.

+Metalliset osat

+Isokokoiset kuivaustasot

+Termostaattiohjattu

+Teräksinen rakenne

Hinta 460e (myös isompi malli olemassa)

Tämä oli Kuningaskuluttajan testivoittaja. Tosin Evermattia tai Excaliburia ei muutaman vuoden vanhassa testivertailussa ollut. Muovinen, kasattava Sopu kuivain jäi kyseisessä testissä huonoilla pisteillä jumbosijalle. Tämä on varmasti markkinoiden parhain kotikäyttöön tarkoitettu kuivuri, mutta hinta on jo niin kova, että täytyy tyytyä halvenpaan malliin.

Kerron täälä blogissa myöhemmin mihin vaihtoehtoon päädyin, mutta kaksi suosikkia tuossa listauksessa oli yli muiden.

Nyt olisi kiva kuulla teidän lukijoideni kasvikuivurikokemuksia! Teitä käy täällä jo niin suuri joukko lueskelemassa höpinöitäni, joten uskon vakaasti että kasvikuivausasiantuntijoiksi teistä vähintään muutamia osoittautuu. Tietoa otetaan mielellään vastaan!