kes%C3%A43%2C09.jpg

Viime viikon perjantaina meidän jo kovasti odotettu pihasauna saapui. Odotettu sitä oli siis kovasti, mutta eihän se aikaisemmin olisi voinut tullakkaan, kun pohjat ei ollut valmiina. Itse tiesin mitä odottaa, mutta isäntä ja lapset näkivät saunan nyt ekaa kertaa. Toki saunan pohjapiirustuksista olin isännyydeltä mielipiteen kuullut. Sauna on siis tilattu Kauhajoella sijaitsevalta Perinnesaunalta, Pelkkikankaan Jyrkiltä. Hänen kanssaan asiointi on ollut helppoa, mutkatonta ja vaivatonta, vaikka takuulla minulla on riittänyt toiveita ja vaatimuksia huomattavasti keskivertotilaajaa enemmän. Lämpimästi voin suositella tätä yritystä jokaiselle hyvistä löylyistä, tunnelmasta ja omasta perinnesaunasta haaveilevalle.


kes%C3%A43%2C17%20Pihasauna2.jpg

Järeästä hirrestä valmistettu sauna vaati myös järeän nostokalustuksen.

kes%C3%A43%2C12.jpg


kes%C3%A43%2C17%20Pihasauna.jpg

Hieman kyllä hirvitti, kuinka kauas auto jäi mökin sijoituspaikasta, mutta kyllähän nuo kuljettajat tietää mitä tekevät. Tasaisen varmasti se liukui kohti loppusijoitus paikkaansa.

kes%C3%A43%2C17%20Pihasauna1.jpg

Siinä kauaa ei nokka tuhissut, kun mökki oli senttimetrin tarkkuudella sokkelikaistalla vuorattujen lecaharkkojen päälle aseteltuna. Näppärää, sanon minä.

kes%C3%A43%2C14.jpg

20170606kes%C3%A4%20033.jpg

Äkkiä porakoneella kuljetuksen ajaksi suljetut ovien ruuvit auki,  jotta päästiin tutustumaan saunaan neidin kanssa sisältä päin.

kes%C3%A43%2C15.jpg

Pukuhuoneesta haluttiin valkoinen, vastapainoksi saunanpuolen tumman harmaaseen värimaailmaan. Päädyttiin myös ratkaisuun, jossa pukuhuoneesta ei ole käyntiä saunan puolelle, vaan kaksi erillistä sisäänkäyntiä. Ihan vaan siitä syystä, että saunassa ja paljussa lutrattuna pukuhuoneen lattia lilluisi jatkuvasti veden vallassa. Vielä näyttää kovin tyhjältä, sillä sisustus mattoineen ja naulakoineen on kylläkin tilattuna, mutta vielä saapumatta. Pieni jääkaappi saunajuomillekin olisi kiva.

20170606kes%C3%A4%20036.jpg

Ihan vielä en paljasta teille, miltä saunan sisältä näyttää, sillä meillä on saunan sisustus vasta vaiheessa. Toteutus oli kuitenkin tehty tarkasti suunnitelmien mukaan ja se näytti juuri siltä miltä pitikin. Hieman jännitti, mitä mieltä toinen puolisko on saunasta, mutta ilme kasvoilta luettuna kertoi kaiken oleellisen.

kes%C3%A43%2C13.jpg

Sauna on rakennettu vahvasta, aikaa nähneestä hirrestä, joista jokainen yksilö on erilainen. Saunaan olisi kuulunut latoharmaat smyygit, nurkka -ja räystäslaudat ja karmit, mutta muuttamalla ne valkoisiksi sain rakennuksen paremmin sulautumaan pihassamme jo ennestään oleviin rakennuksiin. Valkoiset yksityiskohdat raikastivat saunan ulkoasua juuri sisustussilmääni sopivasti, vaikka takuulla jakavatkin mielipiteet. Halusin rakennukseen myös pulpettikaton mustalla peltikatteella, perinteisestä kaksi lappeisen paanukaton tilalle -ja kaiken tämän myös sain viimeisen päälle taidokkaasti toteutettuna. Kuten myös se vapaasti suunniteltavissa oleva pohjaratkaisu, jossa saunalle jäi kokoa lähes 10 neliötä.kes%C3%A43%2C11.jpg

Jäkälää koristeena.

kes%C3%A43%2C10.jpg

Saunaan valittiin itse kiuas, josta maksettiin "muutama satanenylimääräistä" perus pakettiin nähden. Piippu paikoilleen ja tulet pesään. Kastorin kiukaan suuresta kivitilavuudesta ( 85-90kg) johtuen löylyt olivat uskomattoman pehmeät. Myöskin saunan suuresta koosta johtuen happea riittää mukavasti alusta loppuun.

kes%C3%A43%2C16.jpg

Mutta ihan pelkän saunan lumoihin sen ihanuudesta huolimatta ei ole varaa tuudittautua, vaan hommiakin on tehty ja tällä kertaa talkoo -muodossa. Niinkuin viime postauksessa kirjoitin, Huldalle iski kevätflunssa. Se sama pirulainen kävi läpi lapset 4/5, vain nuoremman pojan vältettyä taudin. Me aikuisetki onnistuttiin ainakin suurella todennäköisyydellä (kop kop) kuumeilyt kiertämään. Lasten sairastelusta huolimatta saatiin hyvä porukka kasaan pelloille niinkin epämieluisaan puuhaan kuin kiviä keräämään. Ystäväperhe innostui lähtemään mukaan ja tuossa hommassahan jokainen kiviä keräävä käsipari on vain plussaa. Tosin nyt kun kaikille riitti puuhastelun lomassa juttuseuraa, ei se niin tylsää ollutkaan. kes%C3%A43%2C18.jpg

Traktoria ajamaan on kova tunku nuorisolla ja ilme hyvinkin onnellinen, kun  pääsee traktorin rattia pyörittämään. Näistä kasvaa vielä hyviä apulaisia. :)

kes%C3%A43%2C19.jpg

Tässä vaiheessa jo loppusuora häämötti ja oli aika lähteä kotiin päin saunomaan ja syömään.

kes%C3%A43%2C20.jpgkes%C3%A43%2C17%20Pihasauna5.jpg

Saunaan valkea ja hampparit sillä välin grilliin. Kuumeiset potilaat eivät malttaneet koko aikaa pysyä kummitädin huomassa sisätiloissa, vaan pitihän sitä päästä ulos hieman kavereita moikkaamaan. Saunakielto kuitenkin napsahti alaspäin kääntyvistä suupielistä huolimatta. Paljussa oli tällä kertaa viileä vesi, johon pääsi vilvoittelemaan helteisen ja hikisen päivän ja saunan vastapainoksi. Ennen kuin huomattiinkaan, kello lähenteli yöllä kahtatoista ja oli aika hipsiä nukkumaan. Ihana päivä, ihanat muistot. Kiitos osallistujille. <3

kes%C3%A43%2C21.jpg

Eilinen päivä hujahti Tuurin kyläkaupassa ja sen laajentumista jälleen kerran  ihmetellen. Alkaa olla jo Keskisen ostosparatiisi sen kokoinen pytinki, että huh huh. Ja taas olivat osastot vaihtaneet paikkaansa, mikä tietysti tarkoittaa, että kaikki tarvittava on hukassa. Pojat eivät malttaneet odottaa tilaamiani spinnereitä ja sellaiset oli tietysti saatava. Hauska sattuma oli, kun leikkipaikalle pelmahti rakas ystäväni perheineen, joka myös oli lähtenyt ostoksille. Poikien ilme oli näkemisen arvoinen, kun leikkipaikalla tuli vastaan hyvät kaverit. <3

Saatiin hankittua tarvittavaa pikkusälää saunaprojektin jatkoon ja tänä aamuna alkoi kehittymään saunan terassille runko.  Siinä muuten ei montaa yötä tarvi enään nukkua, kun koko saunarakennelma tältä osin tulee valmiiksi. Aika huippua. Vielä kun postipoika juoksuttaa tilatut sisustusjutut meille tänne kotiin, pääsen viimeistelemään saunan ilmeen valmiiksi ja laittelen teillekin nähtäväksi lisää kuvia.

Eilen illalla, tai oikeastaan yöllä käytiin vielä isännän kanssa kahdestaan kylpemässä. Itkuhälyytimwn turvin se on hyvin mahdollista lasten nukkuessa sisällä. Sauna onkin lämmennyt joka ilta ja kova tulee olemaan käyttöaste jatkossakin. Yhtään ei ole ahdasta, vaikka kymmenen ihmistä hyppäisi yhtä aikaa lauteille höpisemään. Vielä kun perheen pienimmät selviävät taudista kokonaan oireettomiksi, pääsevät hekin saunaan ja paljuun.

Mutta nyt sapuskan laittoon ja hommiin. Ihanaa viikkoa ja mukavaa päivää jokaiselle!