Postaanpa taas pitkästä aikaa ruoka-aiheisen jutun ihan vain siksi, että tästä jääkaapin jämistä valmistetusta, kasvispitoisesta paistoksesta tuli aivan kertakaikkisen hyvää. Piti ihan itsellekin kirjoittaa ohje tänne muistiin seuraavaa kertaa varten.

liha-kasvispaistos1.jpg

Tähän paistokseen uppoaa lähes kaikki vihannekset, mitä sattuu jääkaapista tai kesällä vaikka kasvihuoneesta löytymään. (Oih, sekin aika häämöttää jo muutaman hassun kuukauden päästä!)  Sekaan upposi sujuvasti jo hieman nahistumaan alkaneet kesäkurpitsat, kuin parhaimman kimmoisuutensa menettäneet tomaatitkin. 🍅🌶🥕Seuraavalla reseptillä tein oman kokeiluni, eikä takuulla jää viimeiseksi. Lihan pois jättämällä tästä saa hyvän, maukkaan ja täyttävän kasvisversionkin, mutta tuolle toiselle puoliskolle tämä oli huomattavasti helpompi saada maistuvaksi jauhelihalisällä.

2 pienehköä kesäkurpitsaa

4 porkkanaa

rasia herkkusieniä tai muita sieniä, mitä sattuu olemaan käytettävissä, kuivatutkin sopii.

tomaatteja

paprika, värillä ei mitään väliä

2-3 sipulia

valkosipulia oman maun mukaan

1 rasia tuore lasagnelevyjä

(500g pihvinaudan jauhelihaa)

suolaa, mustapippuria, paprikamaustetta

timjamia, rosmariiniä, oreganoa, päällä ruohosipulia

öljytilkka paistamiseen

1 dl vettä

1/2 pakettia koskenlaskija sulatejuustoa

1-2 dl kermaa /smetanaa tai jotain muuta vastaavaa

liha-kasvispaistos2.jpg

Huuhdo hyvin kasvikset ja pilko reilun kokoisiksi palasiksi. Paista jauheliha pannulla ja mausta reippaasti suolalla, pippurilla, paprikamausteella ja yrteillä. Siirrä sivuun pannulta ja paista öljytilkassa porkkanat ja sienet ja lisää muut kasvikset kesäkurpitsasiivuja lukuun ottamatta sekaan. Lisää myös paistettu jauheliha, lihaliemi (fond du chef) ja vesi, sulatejuuto ja kerma. Mausta taas suolalla, mustapippurilla ja yrteillä. Anna kiehua hetki, jotta sulatejuusto sulaa.

liha-kasvispaistos3.jpg

Laita uunivuokaan kerroksittain kastiketta, kesäkurpitsasiivuja (ja kerros lasagnelevyjä) Pikkuneiti pönki jääkaapista lisäksi rasiallisen miniluumutomaatteja, jotka hän asetteli tarkasti ympyräksi kesäkurpitsasiivujen väliin.

jauheliha%20-kasvisvuoka2.jpg

Rouhi päälle mustapippuria ja ripaus suolaa, ripottele päälle ohut kerros juustoraastetta. Paista uunissa 200 ateessa 40 minuuttia. Peitä foliolla, jos pinta uhkaa tummua liikaa.

liha-kasvispaistos.jpg

jauheliha%20-kasvisvuoka3.jpg

Gluteenittoman version tehdessä jätä pastalevyt ja puolet vedestä pois. Tilalle voi myös kerroksittain laittaa tuoretta perunaa siivutettuna. Tai toki toimiihan tämä myös gluteenitonta pastaa käyttämällä.

liha-kasvispaistos5.jpg