Muutama viikko takaperin ajoin pihanurmikon läpi traktorilla vasikoille paalia viemään ja se jätti nurmikkoon ihan komeat ja syvät renkaiden painaumat. Viime kesänä tuossa paikalla oli vielä metallinen 3x3 metrinen paviljonki, jolla ei puskittuneen pohjan vuoksi ollut mitään virkaa. Jotain piti selvästi asialle tehdä ja samalla välähti että lisää terassi tilaahan me tietysti tarvitaan. Ja siihen terassille se meidän molempien haaveilema palju koko perheen yhteisen vapaa-ajan (niin minkä?!?!?) ajanvietteeksi. Myös ruokailutilat jo olemassa olevalla terassilla on minimaaliset, joten samalla rykäisyllä lisää terassitilaakin olisi muutama neliö lisää kiva rakentaa. Useamman vuoden olen haaveillut tuohon samaiseen kohtaan viherpaviljongista, jonka seinät kasvattaisin täyteen monivuotisia kiipeileviä kasveja, kuten, kärhöä, villiviiniä ja elämänlankaa. Samaan syssyyn päätettiin toteuttaa se hieman erilaisella toteutuksella, jotta sitten erikseen ei tarvitse sitä hanketta lähteä toteuttamaan. Näppärää. Ja mikäs siinä kuin suunnittelemaan, siitähän minä tykkään.

projekti.jpg

Ensi suunnitelmien mukaan terassa vielä tuplasi kokonsa ja sai rakentajan harmiksi muutaman ylimääräisen mutkan muotoihinsa, jotta soveltuu hyvin jo nykyiseen talon yhteydessä olemassa olevan terassin muotoihin. Pelkkä neliskanttinen laatikko nyt vaan ei omaa sisustussilmääni terassin kohdalla säväytä, joten siihen piti saada hieman jotain twistiä. Myös lasitettuja huvimajoja ollaan Tuurin reissulla käyty katselemassa jo useanpaan otteeseen useamman vuoden ajan ja vaihtoehtoisesti myös eri kokoisia grillikotia. Pidemmän korren tässä projektissa kuitenkin nappasi paljon lasitettua seinää sisältävä huvimaja, sillä sen seinät kahta lukuunottamatta ovat lasia ja näkymät ympärillä on olennainen osa tätä ideaa. Kukkia, eläimiä ja lapsia paljuilemassa -siinä riittää mieluista katseltavaa.

Meillä on ennestään jo olemassa hyvä kaasugrilli, jota käytetäänkin läpi vuoden ahkerasti. Sen vuoksi grillauspistettä ei ainakaan tähän hätään olla toteuttamassa huvimajan sisään, vaan sinne olisi tarkoitus toteuttaa tilaa ruokailuun ja levitettävä sohvasänky loikoiluun ja oleskeluun. Grillipaketin sinne voi hankkia myöhemminkin, jos siis tarvetta näyttää sille olevan tai tulevan, mutta todennäköisesti ei kuitenkaan.

Hieman tuskaa ja lukuisia tunteja kului sopivan paljun ja sopivan kokoisen huvimajan löytymiseen. Palju on jo tilattuna, vaikka sen toimitus aika onkin niin pitkä kuin kokonainen kuukausi. Huvimaja-asia vielä hieman auki ja se pitäisi laittaa pikaisesti tilaukseen, viimeistään maanantaina. 8-kulmaisia huvimajoja ei niin vaan olekkaan saatavilla tai ne ovat äääh -liian pieniä tai kääk- monta tonnia liian kalliita meidän budjettiin. Kolme varteen otettavaa vaihtoehtoa on löytynyt, joista yksi saattaa jäädä helposti liian pieneksi. Kaksi isompi kokoista, tähän projektiin sopivaa vaihtoehtoja loppujen lopuksi löysin eikä hintakaan ala viitosella tai kuutosella, niinkuin monessa muussa mallissa. 6-kulmaisia on tarjolla sitten siitäkin edestä, mutta kun sen pitää olla 8-kulmainen niin niistä ei paljoa kelpuutettavia vaihtoehtoja löydy. Palju on tilattu myös 8-kulmaisena, joten niiden muodot täytyy täsmätä yksiin jotta ne saa sijoiteltua terassille nätisti vierekkäin.

Nyt on pintamaa poistettu ja salaojat kaivettu. Istutettua kasvillisuutta myös pelastettiin talteen uutta kasvualustaa odottelemaan. Seuraavaksi oli vuorossa ojien avaaminen, mikä tarkoitti samalla huonokuntoisten ja aikaansa nähdeiden eläinaitojen purkamista. Samalla tehtiin isompi rumppu, jotta terassin taakse tulevaan vasikoiden ruokinta-aitaukseen pääsee jatkossa vaivattomasti traktorilla. Eikä sinne tarvi pujotella traktorilla liian kapeasta portista tai pihanurtsin läpi.projekti1.jpg

Keskiviikkoiltana nyhrättiin isännän kanssa aitoja puoli yhteen asti yöllä, jotta eläimet pääsivät takaisin aitaukseensa ja vasikat jauhokioskiinsa. Saatiinpa vihdoin viimein valmista ja nyt ojissa on reilu vietto alaspäin ja saadaan tuleva paljun vedenpoisto putkisto ohjattua hyvin vetävään ojaan. En tiedä ollaanko vain hitaita, vai loppuuko meillä vuorokaudesta vaan yksin kertaisesti tunnit kesken, mutta työn edistymistahti saisi olla näin malttamattomalle triplasti nopeampaa. Johan meillä tai lähinnä isännyydellä aitojen tekoa lukuun ottamatta on tässä viikko sujahtanut pohjatöiden kanssa.

projekti1.jpg

Uudet aidat ja suorassa. Nyt ei viipota vinksallaan suuntaan ja toiseen.

projekti2.jpg

Otin kynän, paperin ja viivottimen vielä kertaalleen käteen ja piirtelin paperille lopullisen suunnitelman. Ainakin lähes lopullisen. Saattaa olla että pituus tai leveys kasvaa vielä metrillä suuntaansa, jos tämä vaikuttaa liian ahtaalta.

terassi%20projekti.jpg

Perjantai aamuna alkoi sepelin ajo, jota isäntä ajoi ensin aamusta yhden kuorman. Matka soramontulle oli sen verran pitkä, että päädyttiin loppujen murskeiden kanssa hieman tehokkaanpaan ratkaisuun. Meillä kun ei maansiirtokärryä ole ja yleisperävaunussa murskeen kanssa tulee äkkiä kantavuus vastaan.

projekti%20sepeli.jpg

Kun salaojaputken alle saatiin sopivaa soraa, oli aika upottaa putket maihin. Pikkuneiti on niin innoissaan koko projekstista, että on ahkerana auttamassa joka hommassa.

projekti3.jpg

Tilattiin muutama kuorma-auton kuorma tarvittavia soravahvuuksia.

projekti%20mursketta.jpgprojekti%20mursketta1.jpg

Ja pykälää hienompijakoista rakeisemman päälle.

projekti%20mursketta2.jpg

Uteliaita silmäpareja riittää aidan takana. Odotan kovasti, että terassi saadaan valmiiksi ja voin huvimajasta seurata rakkaiden lehmien elämää. Tosin projektin valmistumis vaiheessa ovat jo kovastikin laitumia syömässä toisaalla, mutta kun nämä palat kunnostetaan laitumeksi niin silmänruokaa riittää.

projekti4.jpg

Murskehommien jälkeen lähdettiin tuuriin hakemaan tarvittavia kasveja, sähkötarvikkeita, terassiruuveja ja upotettavia valoja. Meidän oli tarkoitus aloittaa rakennus puuhat jo maanantaina, mutta puutavara ei ole vielä ennakkosopimuksesta huolimatta ilmestynyt tämän viikon aikana pihamaalle. Samalla sain ostettua kaipaamiania vetoketjuja ja nyt pääsen ompelemaan terassille ja olkkariin muutaman uuden sisustustyynyn ja vaihtamaan tekstiilein myötä sisustusta kesäisempään suuntaan.

projekti5.jpg

Eilen isäntä jäi vielä työstämään pohjaa ja tekemään tulevan terassin sähköistussuunnitelmia valmiiksi ja me muut häippäistiin ystäväni lapsen syntymäpäiville.Niin kyllä nautittiin täysin siemauksia juhlista ja aikaa vierähti useampi tunti ihan huomaamatta. Lapsilla riitti riemua ja itsellekin teki hyvää vaihtelua saada mukavien aikuisten kanssa juttuseuraa ja ai nam, mitä ruokaa oli tarjolla. Heti sainkin ideaa, mitä terassin avajaisissa tullaan ystäville tarjoilemaan... Illalla vielä lasten kummitäti tuli yöksi, joten viikonloppu oli oikein virkistävä. 

syntt%C3%A4rit1.jpgsyntt%C3%A4rit.jpg

Mutta nyt meidän uusi sonni on puolen tunnin kuluttua saapumassa ja hieman jännittää. Toivottavasti matka on mennyt hyvin ja päästään hyvän alkuun Messingin kanssa. Lapsillakin odotukset on kovat ja ikävä maanantaina teuraaksi vietyä Liptonia kohtaan on vielä hetkittäin pinnassa. Joka kerta kun syödään lihaa, lapset kysyvät onko tämä Liptonia. No ei se ole, kun palautusta siitä ei otettu, mutta lapsia asia kiinnostaa kovasti.

Nyt hyvää sunnuntaita jokaiselle!