Niinkuin aikaisemmin teille kerroin, meille tulee taas uusi siitossonni tälle vuodelle. Viime keväänä hankittu Laku ei saanutkaan kaikkia hiehoja kantavaksi toivotulla tavalla ja tarvittavassa aikataulussa. Viime syksyllä Lakun paikan tuli korvaamaan nuoriherra Lipton. Liptoninkaan kanssa ei onni ollut matkassa, sillä sen kuultiin periyttävän niin isoja jälkeläisiä, että poikimiset ovat haastavia. Nyt pienellä kauhulla odotellaan, minkälaisia poikimisia on luvassa meidän viimeisillä hiehoilla, jotka nimen omaan Lipton astui viime syksynä. Ylisuuria vasikoita meillä ei suinkaan toivota, vaan nimen omaan halutaan että poikimiset sujuu jouhevasti ja emot ja vasikat ovat energisiä ja pirteitä poikimarasituksen jälkeen. Niinpä tultiin siihen päätökseen, että Liptonille soitetaan kyyti kohti teurastamoa. Ikäväähän se on, sillä muuten kiva sonnipoika on kyseessä, mutta poikimahankaluuksia ei haluta hakemalla hakea.

sonni1.jpg

Tänään käytiin sitten valitsemassa meille uusi siitossonni tulevalle kesälle. Ihan oltiin kahdestaan liikenteessä isännän kanssa, jotta rauhassa saatiin katsella. Kahdesta meille sukujen puolesta sopivasta valittiin meidän molempen silmiin rakenteeltaan paremmin sopiva yksilö ja päädyttiin sonniin nimeltä Messinki. Komea poika oli myös toinen vaihtoehtomme Makea. Kooltaan se oli hieman pienempi, iältään hieman nuorempi ja kun molemmat iskettiin silmät Kanadalaisen isän omaavaan Messinkiin niin valinta oli helppo. Vain vaivoin sain pidettyä itsehillintäni kurissa olla menemättä sonnien sekaan niitä lähemmin tutkimaan. Sen verran kuitenkin kookkaita kavereita oli jo kyseessä että päädyin tutkimaan vaihtoehtoja turvallisesti aidan takaa. En halua oottaa minkäänlaista ylimääräistä riskiä masuasukkaiden vuoksi, muuten olisin ollut kärppänä tutkimassa sonnipoikia aitiopaikalta. Vihaisia tuosta sonnilaumasta ei ollut yksikään, mutta sonnit on sonneja ja nopeita väistötilanteita sonni porukassa syntyy vähän väliä. Sonnit kuitenkin hyppelevät toistensa niskaan ja alle jäänyt yleensä hyppää pois alta. Pojat on poikia.

sonni.jpg

Meille tulevasta Messingistä en onnistunut saamaan hyvää kuvaa, mutta Makea kävi patsastelemassa kameran edessä useampaan otteeseen.

Muutaman viikon kuluttua jo saadaan uusi asukas meille ja päsen minäkin tarkemmin tutustumaan. Pienillä herkulla lahjomisella ja päivittäisillä rapsutuksilla sonneista saa luottokumppaneita. Äkäisten kanssa on vaikeanpaa saada luottamusta syntymään, mutta niin leppoiselta näytti jo isännän käsittelyssa Messinki olevan, että uskoakseni luottamuksen luominen tulee olemaan helppo juttu.

Laitan teille kuvaa nähtäväksi, kun sonni sitten meille kotiutuu.

Kotinavetalla väki on taas lisääntynyt. Eka poiki eilen siron lehmävasikan, joka nimettiin Namiksi. Pitäisi kuvata teille tässä lähipäivinä vasikkalaumaa, sillä joka ilta kirmaavat vauhdikkaita spurtteja jossa riemunloikkia ei säästellä. Huomenna onkin sukulaistytöt tulossa vasikoita hoitamaan, joten vipinää tiedossa.