hieho2.jpg

Eilen illalla meiltä lähti sukulaiset kotiin päin. Paljon touhuttiin useampana päivänä ja tytöt on varsin innokkaita lehmienhoitajia. Rapsusta kaipaavia karvaturpia laitumella riittääkin aina jonoksi asti, joten ylimääräiset käsiparit olivat enemmän kuin tervetulleita. Yksin kun menee rapsuttelupuuhiin ja kymmenen nelijalkaista tulee kiilamaan kylkeen kiinni niin ahdasta tulee.

hieho1.jpg

Myös siskoni uskaltautui aikansa katseltua kiivetä aidan yli viime kesänä syntyneitä hiehovasikoita silittelemään.

hieho.jpghieho3.jpg

Aika rento meininki oli emojen metsälaitumella. Emon turvan alla on turvallista kelliä. Itu ja Nelly. Alla Nerf ja Nopsa

hieho4.jpg

Vasikat tulee uteliaana viereen katsomaan, mutta vielä eivät muutamaa poikkeusta lukuunottamatta päästä silittelemään. Kuukausi- kaksi eteenpäin ja suurin osa niistä kesyyntyy ihan sylivasikoiksi. Tytöt lupasivat tulla heti kesälomien alkaessa vasikoita hoitamaan ja rantasaunaan. Kiva että löytyi mielekästä puuhaa. Iltaisin myös pelattiin tyttöjen kanssa pikkutunneille lautapelejä.

hieho5.jpg

Meille on joka vuosi, viimeisen kymmenen vuoden aikana syntynyt yhdet tai kahdet kaksoset navettaan, parhaimpina vuotena niitä tuli peräti neljät. Ja kerran yhdet kolmosvasikatkin, joista kaikki säilyivät hengissä. Nyt lehmistä kukaan ei tehnyt kaksosia ja uskoakseni poikivista odottelevistakaan kukaan ei ole tekemässä, joten hyvä että minä teen, jolloin kaksoisonni tällä tilalla toivottavsasti säilyy. Ensi vuonna onkin jonkun lehmän vuoro sitten.

Tyttöjen kanssa suunniteltiin kovasti jo nimivaihtoehtoja, mutta koska perjantain ultrareissulla ei saatu tulokkaiden sukupuolia selville, jää nimiehdotukset vielä muhimaan. Toivottavasti ensi kuun alussa olevassa rakenneultrassa saataisiin enemmän tietoa. Nyt muutenkin toinen oli toisen takana piilossa ja jo pelkkien mittojen ottaminen vauvoista teetti lääkärille päänvaivaa. Pääasia oli, että hyvin olivat kasvaneet ja kovasti näyttivät liikkuvan. Jos kaikki menee hyvin ja nyytit syksyllä syliin saadaan, tulee tytöistä vauvojen yhdet "kummit."

kamut3.jpg

Tyttöjen ja muutaman ylimääräisen nopeajalkaisen ystävän kanssa siirrettiin emolauma vasikoineen uuteen aitaukseen, jotta laitumet saatiin äestettyä ja kylvettyä. Muutenkin peltohommat alkaa olla jo hyvällä mallilla, sillä lantala on ajettu lähes tyhjäksi ja kaikki kevään auraukset on tehty. Äestyshommia ja kylvöpuuhia viel tekemättä, mutta ainakin hyvää säätä tiedossa jatkossakin ennusteen mukaan. Kun nyt vaan nopeasti nurmet rehahtaisivat kasvuun, pääsisivät lehmät vasikoineen vihreälle laitumelle nauttimaan kesästä kaikkine makuineen.

Koitin muuten viikonloppuna äestyshommia traktorilla, mutta sen verran oli pomppivaa kyytiä, että pötsi meinasi revetä. Jouduin lopettamaan hommat harmikseni  jo vartin rytkytyksen jälkeen, mutta vielä toiveikkaana odotan jos vaikka paalaushommissa pystyisin kesällä olemaan apuna. Tai sitten joudutaan palkkaamaan traktoriajotaitoinen kuski. Aika näyttää.

kamut1.jpg

Tytöt siis oli paljon navettahommissa mukana ja pojilla olikin sitten ihan omat leikit ja touhut.

kamut.jpg

Omien sanojensa mukaan "Parhaat kaverukset!" Ensi syksynä lähtevät ykköselle molemmat.

kamut2.jpg

Eilen illalla hyvästeltiin serkut ja valmistauduttiin tulevaan äitienpäivään. Lapset ei millään meinanneet malttaa olla kertomatta, mitä kerhoissa ja eskarissa olivat lahjaksi valmistaneet. Aamulla heräsivät seitsemän jälkeen tekemään minulle hamahelmiteoksia.

Aivan huikean lämmin ja kaunis päivä sattui tälle meidän kaikkien äitien yhteiselle merkkipäivälle. Nykyään heräilen aamulla aika aikasin ja nyt odottelin makuuhuoneessa yllätystä, jota isäntä ja lapset väkersivät keittiössä. Ei mennyt aikaakaan, kun koko konkkaronkka marssi lahjat sylissä minua "herättämään".

Odotus kyllä palkittiin sillä lasten tekemät äitienpäivälahjat olivat liikuttavan ihania.

itienp%C3%A4iv%C3%A4.jpgitienp%C3%A4iv%C3%A4kukat.jpg

Aamupala meinasi viedä kielen mennessään.

itienp%C3%A4iv%C3%A41.jpg

Ruisleipää ja hedelmiä. Näillä eväillä jaksoi loistavasti lähteä ulkohommiin.

%20aamupala.jpg

Mun äitienpäivän lahjatoive oli, että mennään koko porukalla laittamaan kasvihuone ja sen ympäristö kuntoon. Kaikki oli innokkaana mukana ja isännyys vaihteli laareihin multaa ihan todenteolla. Palanutta sontaa joka laarin pohjaan, päälle kalkkia ja multaa ja kohta kasvu on taas huipussaan. Itsellä alkaa väistämättä vatsan kasvaessa vauhti hidastumaan ja kova kantaminen aiheuttaa jo reippaasti vatsan kovettumista.

itienp%C3%A4iv%C3%A42.jpg

Herneet, retiisit, porkkanat, kelta -ja valkosipulit ja kaikki siemenistä laitettavat salaattilaadut pääsivät jo multaan muhimaan. Seuraavaksi maan uumeniin uppoaa yrttejä, kesä -ja avomaankurkut ja muutamaa perunalajiketta. Kasvihuoneeseen siirretään tomaatit, kurkut, paprikat ja chilit, kunhan siellä saadaan valmista ja automaattinen kastelujärjestelmä asennettua.

.%20kasvihuone.jpg

Lapset etsivät ahkerasti viime vuonna käytettyjä metallisia nimikylttejä ja monia niistä saatiin tökkiä jo maahan uusille paikoille takaisin. Tän vuoden uutuuksia mulle oli pinaatti ja vuonankaali. Myös tomaateissa on paljon uusia lajikkeita.

%20kasvihuone1.jpg%20kasvihuone.jpg

Hyvään vauhtiin hommissa pästiin vaikka aika loppuikin hieman kesken. Huomatkaa kasvihuoneen takaa kurkkivat seuralaiset, jotka uteliaana kurkkivat mitä me muut kyykitään. Herra Sipuli pääsi tökkimään sipulit maahan kasvamaan.

kasvihuoneella.jpg

itienp%C3%A4n%C3%A4.jpg

Aika kasvihuoneella kuluui kuin siivillä ja pikasuihkujen jälkeen ajeltiin hakemaan anoppi kyytiin ja lähdettiin äitienpäiväruokailuun paikalliseen automuseoon, Vanhoihin vehkeisiin. Hyvät oli sapuskat ja kotiin tultua sohva kutsui  vaakatasoon lätkää katsomaan. Suomi vei Saksaa komeasti, joten hyvillä mielin tässä voi alkaa iltapuuhiin. Nyt jos heti lähtee, voisi vielä voisi mennä tunniksi kasvihuoneelle kuopimaan ja laittaa saunan lämpiämään. Ihana ja ikimuistoinen päivä.

Hyvää äitienpäivää kaikille äideille, mummoille ja äideksi tuleville!