Puita siis joka lähtöön ja joka paikkaan omansa. Navettaan lämmityspadan alle, kellariin keskuslämmityskattilaan, olohuoneen takkaan ja mökille, keittiössäkin on puuhella, jota lämmitetään talvipakkasilla joka päivä. Minulle riittää kun isäntä kertoo minkälaisia pilkon mihinkäkin kasaan, aivot narikkaan ja hommiin...  Puunpilkonta on yksi ihan lempihommia joka vuotisissa ulkopuuhasteluissa.

00bas4.jpg

Meidän puuliiteri ammotti keväällä surullisesti tyhjyyttään, kunnes meille kotiutui huhtikuussa Palaxin klapivehkeet vanhan, suojattomat sirkkelin ja ruuvihalkojan töitä paikkaamaan. Mietittiin pitkään minkälainen puuntekosysteemi hankitaan ja päädyttiin sähköllä toimivaan sirkkeliin ja traktorivoimin toimivaan halkojaan. Näin saadaan pienittyä isot ja pienetkin puut näppärästi. Kesän kestäneen käyttökokemuksen turvin ollaan oltu tosi tyytyväisiä hankintaan. Sirkkeliä en tosin ole vielä ehtinyt itse kokeillut ollenkaan, mutta halkoja on käynyt sitäkin tutummaksi.

00%2000%2000%2000%2000%2000%2000%2000%20

Keväällä ja kesällä lähes kaikki aika, mitä muilta hommilta ehdittiin, oltiin metsässä hakemassa tuulenkaatoja. Yksi sielä, toinen tuola ja kolmas jossain aivan erisuunnilla. Lapset viihtyy mukana pillimehun ja eväiden voimin, isännyys sahaa ja minä kannoin pölliköitä kauhaan tai kärryyn. Oli meillä onneksi välillä myös ylimääräisiä käsi -ja jalkapapareja kantamiseen-ja pilkkomiseenkin avuksi. Kiitos kuuluu teille miehen veljen perhe, minun serkkupojat Toni ja Timo sekä  Ella! Se puupöllien kantaminen meinaan on aika rankkaa puuhaa, jos matka on yhtään pidempi. Traktoreissa ei ole pohjapanssaria, joten niillä ei tule ylimääräisiä metsässä ajeltua. Nuffilla ollaan kuitenkin puita ajettu kotiin. Mahatyräni otti jo kevällä puiden kantamisesta niin nokkiinsa, että jaksanut muistutella olemassa olostaan siitä lähtien vaihtelevasti enämmän tai vähemmän. :) Toissa iltana olin taas soittamassa lanssia hätiin, kun meinasin tulla hulluksi tyräkivun kanssa. Onneksi ei kuitenkaan vaivaa päivittäin ja ainakin tähän asti olen pärjätty sen kanssa ilman valkotakkisia.

Lapset kilpailevat, kuka saa uudella halkojalla olla vääntelemässä vipuja. Neiti 2,5-veeltäkin homma sujuu leikiten.

00pic6.jpg

00pic7.jpg

Klapeja puskee niin hirmuisella tahdilla, että ei siinä pinota ehdi kuin murto-osan koneelta tulevista puista. Tämä halkoja on ollut paras hankinta pitkään aikaan. Eri kohtiin heitellään takkapuut ja keskuslämmityskattilassa poltettavat pidemmät klapit. Koneella puut saa näppärästi  pienittyä kuinka pieneksi tahansa ilman kirveen kanssa heilumista. Nyt muutamaan kuukauteen meillä ei ole ollut yhtään puupölliä enää pienittäviksi, mutta naapurin pihassa näyttäisi olevan isokin kasa pienittävää. :) Tosin viikon takainen Valio-myräkkä on muutamaan puun laittanut nurin ja ne olisi pätkimistä ja jalkomista vailla.

00%2000%2000.jpg

Ajokone ajoi metsäyhtiölle kelpaamattomat puut yhteen pinoon, jotka jo metsässä sahattiin pätkiksi ja pinottiin kärryyn. Kärrystä suoraan halkojan kautta liiteriin.

00pic8.jpg

Nyt syksyn tullen meillä on ollut lähes joka ilta olkkarin pönttöuuniss valkea. Isännyys jaksaa kantaa sisälle vitsillä tilaamiani "sisustus polttopuita". Kerran erehdyin näyttämään hänelle sisustuslehdestä paljon kivemman näköistä takkapuukorin sisältöä. Siitä lähtien olen saanut kuulla: "Sisustuspuita rouvalle" -kommentin joka kerta, kun puukoppa täytetään. Ja juurikin niillä kauniilla sisustus-puilla. :)  Oi voi sitä ihanuutta. Takassa räiskyvä tuli ja sen tuoma pehmeä lämpö luovat omaa tunnelmaansa. Takuu varmaa sielun lepuutusta. 

00%2000%2000%2000%2000%2000%2000%2000%20

Meillä on riittänyt taas suhinaa. Joka päivä on käynyt vieraita ja ihania ystäviä kylässä. On ollut itselle juttuseuraa ja lapsillakin kivaa. Harvoin puistun kotoota kauppaa kauemmanksi, mutta kävin jopa itsekkin ystävän luona kyläilemässä ja istumassa muutaman tunnin juttuseurana. Kyllä vaan on aina ihana teitä nähdä tai puhelimessa jutella sillä siitä saa niin paljon energiaa arjen pyöritykseen. Kiitos teille ystäväni lähellä ja kauenpana!

Tänään meille on tulossa lisää säpinää, kun lasten serkkuja pukkaa koko syysloman ajan kylään Nokian suunnalta. Tänään toinen perhe ja keskiviikkona vuoronvaihto ja toinen sisareni saapuu perheensä kera!  Pojat jo kovasti odottavat serkkupoikia Nerf-pyssyjensä kanssa. Vasikat tulevat saamaan taas extrarapsutuksia ja haleja ja varmasti eivätkä Goldi ja Vaavikaan tule jäämään osattomiksi. Ja meillä on ne ennakko Halloweenpippalot myös joku päivä... Eli ihan täysipainoinen puuhasteluviikko luvassa! Laittelen myöhemmin kuulumisia lisää, jos suinkin ehdin. Normaali ilta-puuhastelu läppärillä lasten mentyä nukkumaan taitaa täyttyä lautapeleillä ja muilla puuhasteluilla.

Tunnelmallisia syysiltoja, riemukasta syyslomaa lomaileville ja rentouttavaa sunnuntaita jokaiselle! Jos ei ole mahdollista polttaa takassa puita, saa myös kynttilöillä helposti ihanaa tunnelmaa aikaan.