Lettuja paistetaan luultavasti suurimmassa osassa suomalaiskoteja useastikin, mutta onko täytteenä useimmiten perinteinen hillo/sokeri/kermavaahto/tuoreet marjat -kombo? Luultavasti ainakin useinmiten jotain edellä mainituista.

Meillä lettuja paistetaan lapsien toiveesta usein. Itselläni tulee nykyään monesti letut jo paistovaiheessa korvista pihalle ja kun kehittelin mukavan suolaisen täytteen letuille, sai letunpaisto ihan uutta (ja kaivattua) kipinää alleen. Kummasti, kun savustettua lohta jää ruoalta hieman yli, on tiedossa samalle illalle tai viimeistään seuraavalle päivälle lettukestit. Ja niin muuten tämä samainen täyte toimii loistavasti myös uuniperunan täytteenä, joten jos resepti vaikuttaa hyvältä niin kannattaa kokeilla. Nämä ovat olleet myös ihan hitti illanistujaisissakin isommallakin porukalla, joten näitä tohtii tarjota hyvillä mielin vieraillekkin.

a20814827_10155519251559019_445023605_n.

Savulohitäyte

Savustettua lohta

punasipulia

tomaattia

herneenversoja, rucolaa tms.

tuoretta tilliä

tuorejuustoa, kermaviiliä, smetanaa tai muuta vastaavaa

suolaa

sitruuna -ja mustapippuria

sitruunamehua

a20840187_10155519253009019_1041731975_n

Valmista lettutaikina ja nosta se sivummalle turpoamaan. Valmista sillä välin täyte maustumaan. Putsaa lohesta ruodot (toimii myös muilla kalalajeilla) pilko tomaatit, revi salaatit ja hienonna sipuli. Mausta ja sekoita haarukalla tasaiseksi massaksi. Nosta jääkaappiin maustumaan.

a20864128_10155519252684019_39814997_n.ja20793230_10155519251884019_514884859_n.

Paista letut, ihan se tavallinen lettutaikina (pienellä sokeri lisälläkin) sopii hyvin niin makeiden, kuin suolaistenkin lettujen täytteenä. Nosta täytettä letulle, kääräise rullalle ja ääntä kohti!

Jos näitä tekee valmiiksi, niin kätevää on kääräistä täytetyt letturullat vieri viereen uunipellille ja laittaa hammastikulla kiinni. Pieni juustoraaste pintaan ja uuniin lämpiämään. Toki myös vaikka ulkosalla muurikalla paistetut lätyt ovat oma tunnelmanluoja sekin ja varmasti syntyy jonoa lettukasan viereen. Täytteet voi tehdä hyvissäajoin jääkaappiin valmiiksi maustumaan.

a20815240_10155519251839019_857291769_n.

Ja kyllä, kyllä ne makeammatkin versiot toimivat hyvin ja  sunnuntai aamukin on varsin loistava ajankohta letunpaistoon! Aurinkoista päivää jokaiselle.

0000020814986_10155519251744019_98104616